Anti Radyasyon/Radar Fuzelerei ve düşman Hava Savunmasının Bastırılması

Günümüz savaşları ve özellikle Birinci Körfez Savaşı göstermiştir ki, ordular artık hava üstünlüğüne bağımlı hale gelmişlerdir. Hava üstünlüğünün olmadığı bir muharebede kara ve deniz unsurları asla kendini güvende hissetmemekte ve hatta kara güçleri yakın hava desteği olmadan harekattan imtina eder hale gelmektedir.

Yakın hava desteğinin (CAS) devamlılığı ise hava hakimiyetine (Air Superiority) yani hafif saldırı uçaklarından oluşan CAS kollarının düşman uçaklarına karşı avcı/önleme uçakları tarafından korunması sonucu oluşan hava hakimiyetine bağlıdır. Bu hakimiyet hava sahasına tamamen hâkim olmayı gerektirir. Yani düşman hava unsurlarının dost kara ve deniz birliklerinin bulunduğu hava sahasına girememesi dolayısı ile dost kuvvetlerin korkusuzca görev yapması manasına gelir. Havada kalış süresi ve füze kapasitesi fazla olan, çoğunlukla çift motorlu dost önleme/hava üstünlüğü görevli savaş uçakları tarafından sağlanan hava hakimiyeti ile sadece kara ve deniz unsurları değil, dost kuvvetlere ait muharip hava unsurları, destek ve keşif uçakları da (Kargo, İHA, Keşif, Tanker, AWACS, sivil vb.) düşman hava kuvvetlerinden korunarak görev yapma imkânı bulur.

Ancak diğer yandan hava savunması sadece savaş uçakları ile yapılmamaktadır. Kara ve gemi konuşlu güdümlü uçaksavar füzelerinden oluşan (kademeli) hava savunma şemsiyesi de işin içine girmiştir. Hatta bu sistemler günümüzde uzun menzilleri ile hava savunma sisteminden çok birer saldırı silahı halini almışlardır. Dolayısı ile hava üstünlüğü veya hava hakimiyeti sadece uçakları önlemek ile değil, muharebe sahasında tam bir A2/AD (Geçişe Kapama/Girişi Engelleme-Anti Access-Area Denial) uygulamakla olmamaktadır. Av/önleme, hava üstünlüğü uçakları dört dörtlük görev yapsa da düşman hava savunma sistemleri, özellikle namlulu uçaksavarlardan ziyade alçak-orta ve yüksek irtifa güdümlü uçaksavar füze sistemleri en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Bu durumda Arap-İsrail ve Vietnam Savaş’larında görülmeye başladığı gibi havada tek bir düşman uçağı olmasa da kara konuşlu uçaksavar füzeleri (SAMSurface to air missile) harekât bölgesindeki tüm hava unsurlarını tehdit ederek hava hakimiyeti veya üstünlüğüne son verebilir.

MAKALENİN DEVAMINI DERGİMİZE ABONE OLARAK OKUYA BİLİRSİNİZ...