Suudi Petrol Tesislerine Saldırı ve Hava Savunma Sistemleri

Şüphesiz, Suudi Arabistan’daki Aramco şirketinin Abkayk ve Hurays petrol tesislerine yapılan drone ve seyir füzesi saldırıları kendi türünün dünyadaki ilk örneği olması açısından hava savunma konseptlerinde önemli değişikliklere sebep olacak. Zaten seyir füzeleri ve drone’ların son yıllardaki kullanım örnekleri incelendiğinde klasik konuşlanma ve teşkilat yapısına sahip konvansiyonel hava savunma sistemlerince önlenmesinin gittikçe zorlaşacağı görülmüyor değildi.

Aslında daha geçen sene ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’nin kimyasal silah ürettiği iddiası üzerine Suriye’deki hedeflere karşı seyir füzesi saldırısında bulunmuştu. (Bu saldırının ayrıntıları 12.Sayımızdaki “Suriye Saldırısına Katılan Uçak/Gemi ve Füze Sistemleri ve Tartışılan Skorlar” başlıklı yazımda anlatılmaktadır.) Diğer örnekte yine yakın zamanda Suriye’deki Hmeymim Suriye-Rus Hava Üssü’ne muhalif gruplar tarafından yapılan toplu İHA/drone saldırısı idi. Her iki saldırı da biri drone diğeri seyir füzesi ile yapılmış olsa da en başta belirttiğim Aramco saldırısı bazı açılardan farklılar ve ilkleri barındırmaktadır.

Bu makalede saldırıya ilişkin farklılıkları, nasıl gerçekleştiği üzerine teoriler ile Suudi Arabistan hava savunma sisteminin neden çaresiz kalmış olabileceği üzerine değerlendirmelerde bulunarak, hava savunma konseptinin bu olaydan sonra dünya geleninde nasıl değişebileceğini tartışacağız.

MAKALENİN DEVAMINI DERGİMİZE ABONE OLARAK OKUYA BİLİRSİNİZ...