Kore Yarımadasında’ki Gerilimin Kaynağı İki Komşu ve Japonya

Dünyanın en yüksek gerilim içeren noktalarından biri olan Kore Yarımadası’nın baş aktörü Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti’dir (Kuzey Kore) ve bu gücünü balistik füze kapasitesinden almaktadır. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın da resmen kınadığı Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri o kadar tahrik edici boyutlara ulaşmıştır ki bazı denemelerde Japonya üzerinde geçerek Pasifik Okyanusu’na düşen balistik füzeler dahi olmuştur. Kuzey Kore’nin bu gücü nasıl elde ettiği yani nasıl başardığı sorusuna cevap aramayı amaçlayan bu makalede ayrıca bölgenin diğer aktörleri Güney Kore ve Japonya’ya da kısaca bir göz atacağız.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na imza atmışken nükleer teknoloji geliştiren, anlaşmayı terk edip ardından nükleer bomba yapan ve test etme yöntemlerini geliştirerek test eden tek ülke olan Kuzey Kore’nin balistik füze programı bir başarı hikayesi olarak görülebilir. Hemen hemen İran balistik füze programı ile aynı gerekçe ve zorunluluğun sonucudur. Ancak başlangıç aşamasında ciddi bir fark vardır. İran, devrimden yani 80’lerden sonra yüksek teknoloji içeren konvansiyonel silah sistemlerine ambargolar ve yalnızlığa itilmesi sebebi ile ulaşamayacağını, en azından mevcut platformalar için yedek parça sıkıntısı çekeceğini öngördüğü için ağırlığını kitle imha silahı taşıyabilen balistik füzelere vererek caydırıcılık kazanmaya çalıştı ve bunu da başardı.

Kuzey Kore’nin ise Rusya ve Çin’den belli bir zamana kadar en azından açıktan silah almasına mâni yoktu. Ancak İran gibi petrolü yani parası da yoktu. Dolayısı ile son teknoloji uçakları veya gemileri satın alamayacağı için kısa ve daha ekonomik yoldan sonuca ulaşmayı amaçlayarak önce nükleer silah yaptı, sonra da ICBM (Kıtalararası balistik füze). Tabi ICBM türü balistik füzelere gelene kadar yıllarca nükleer silah çalışmalarına paralel olarak Scud (Rus yapımı R-17) türevlerini geliştirmek için çalıştı ve birçok Kısa (SRBM)-Orta (MRBM) ve Uzun Menzilli (IRBM) balistik füze yaptı.

Kuzey Kore’nin İran’dan diğer bir farkı ise arkasındaki Rusya ve Çin desteği ile balistik füze teknolojilerine çok daha kolay erişebilmesi ve çok daha önemlisi 5+1(Almanya) ülkelerinin baskısı ile nükleer silah çalışmaları yarım kalan İran’a rağmen bu destek sebebi ile aynı uygulamaların Kuzey Kore’ye yapılamamış olması. (K. Kore de ambargo altındadır. Ancak geçmişte Rusya ve Çin tarafından katı uygulama yapılmadığı için nükleer silahsızlandırma çabaları işe yaramamıştır).

MAKALENİN DEVAMINI DERGİMİZE ABONE OLARAK OKUYA BİLİRSİNİZ...